Exposició: Balancins antics de fusta corbada
Del 24.06.2011 al 10.09.2011
Fundació Caixa Vinaròs, Vinaròs
stores.lulu.com/espai_corbat
Organitzat per Fundació Caixa Vinaròs, comissari Julio Vives Chillida
Exposició: Des del dibuix. Col·lección Anglada Camarasa de la Fundaciò "la Caixa"
Del 15.06.2011 al 11.09.2011
Museo Art Nouveau y Art Déco - Casa Lis, Salamanca
www.museocasalis.org
Organitzat per Museo Art Nouveau y Art Déco - Casa Lis
Trobada: 6è Festival Jugendstil a Bad Nauheim
Del 09.09.2011 al 11.09.2011
Bad Nauheim
www.jugendstilfestival.de
Organitzat per Bad Nauheim Stadtmarketing und Tourismus GmbH
Exposició: Romagna Liberty
Del 16.08.2011 al 15.09.2011
Hotel de La Ville di Riccione, Riccione (Itàlia)
www.romagnaliberty.it
Organitzat per Associazione ABCO Beni Culturali Onlus di Venezia
Exposició: Ismael Smith Gravador. Del Modernisme a l'Art Déco
Del 22.07.2011 al 30.09.2011
Sala d'exposicions Vaixell - Palau Maricel, Sitges
Organitzat per Museu d'Art de Cerdanyola
Exposició: Viena en la arquitectura modernista de València
Del 22.06.2011 al 30.09.2011
Museu d'Història de València
www.valencia.es/mhv/
Organitzat per Ayuntamiento de Valencia y Forum UNESCO - Universidad y Patrimonio
El llibre que acompanya l´exposició, Viena en l´arquitectura modernista de València de l´arquitecta María Mestre Martí, investiga les connexions estètiques i personals que es donaren a principis del segle XX entre dues ciutats distants a nivell geogràfic i cultural com són Viena i València.
MESTRE MARTÍ, María, 2011 / Viena en la arquitectura modernista de València
UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA
254 pág., 21 x 21 cm, I·lustracions en color. Editat en castellà i català
Preu 25 euros
Per a més informació: http://www.upv.es/pls/obib/sic_publ.FichPublica?P_VISTA=&P_IDIOMA=c&P_ARM=2477
Exposició: L'Arte Nova en les rajoles de Portugal. Col·lecció Feliciano David i Graciete Rodrigues
Del 16.07.2011 al 30.09.2011
Aveiro
www.cm-aveiro.pt
Organitzat per Museu da Cidade de Aveiro
Exposició: Victor Horta- Hôtel Aubecq
Del 01.07.2011 al 09.10.2011
Musées royaux des Beaux- Arts de Belgique, Brussel·les
www.fine-arts-museum.be
Organitzat per Direction des Monuments et des Sites de Bruxelles
Exposició: Devorar París. Picasso 1900-1907
Del 01.07.2011 al 09.10.2011
Museu Picasso, Barcelona
www.museupicasso.bcn.cat
Organitzat per Van Gogh Museum d' Amsterdam i Museu Picasso de Barcelona
Exposició: Retrats de la Belle Èpoque
Del 20.07.2011 al 09.10.2011
Barcelona
www.obrasocial.lacaixa.es
Organitzat per CaixaForum Barcelona
Exposició: Devorar París. Picasso 1900 - 1907
Del 01.07.2011 al 16.10.2011
Museu Picasso, Barcelona
www.bcn.cat/museupicasso
Organitzat per Museu Picasso
Exposició: Brangulí. Barcelona 1909-1945
Del 08.06.2011 al 23.10.2011
Centre Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Barcelona
www.cccb.org
Organitzat per Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
Exposició: Vestigis del Modernisme. Obrim el teló
Del 05.05.2011 al 06.11.2011
Mollet del Vallès, Barcelona
www.museuabello.cat
Organitzat per Museu Abelló
Exposició: La resplendor d´una època. Joieria Jugendstil europea
Del 21.08.2011 al 11.12.2011
Museum Künstlerkolonie - Mathildenhöhe Darmstadt
www.mathildenhoehe.info
Organitzat per Mathildenhöhe Darmstadt
A la tardor de 2011, les sales d'exposició del Museu Künstlerkolonie, emmarcades dins uns impressionants conjunts de l'època Jugendstil, presentaran una perspectiva única de la història de la joieria europea dels anys 1900, basada en els innovadors dissenys dels membres de la colònia d'artistes de Darmstadt: Peter Behrens, Rudolf Bosselt, Paul Bürck, Hans Christiansen, Johann Vincenz Cissarz, Ludwig Habich, Patriz Huber i Joseph Maria Olbrich. Peces de joieria molt valuoses de René Lalique, Georges Fouquet, Jan Eisenloeffel o Fabergé mostren una visió detallada de la creativitat en una de les disciplines destacables del Jugendstil.
L'exposició, que es completa amb la millor joieria del Museu Künstlerkolonie, mostra particularment una selecció d'objectes exquisits de la magnífica col·lecció de joieria Jugendstil del Hessisches Landesmuseum. L'inventari del museu es basa en la col·lecció del joier de la cort holandesa Karel A. Citroen (*1922). S'hi podran contemplar obres dels famosos joiers, orfebres i esmaltadors parisencs René Lalique i Georges Fouquet, així com d'André-Fernand Thesmar i Lucien Gaillard. El primer va revolucionar el món del disseny de joieria. Lalique fou també l'inspirador de la producció joiera vienesa al tombant de segle, si bé aquesta acabaria prenent un camí diferent. Els dissenys més estrictes de Josef Hoffman representen una declaració de la idea que la composició artística i la qualitat manual d'una peça de joieria són més important que el valor dels materials que la componen.
Exposició: Victor Horta - Un món perdut
Del 08.04.2011 al 31.12.2011
Maison Autrique, Brussel·les
www.autrique.be
Organitzat per La Maison Autrique
Costa de creure que una obra arquitectònica reconeguda en la seva època, de poc més d'un segle d'antiguitat i construïda amb un savoir-faire magistral i amb materials de qualitat s'hagi revelat tan fràgil. La seva història podria ser l'argument d'una faula moderna.
L'exposició que la Maison Autrique dedica a Victor Horta es proposa seguir o resseguir els moments clau d'una obra arquitectònica avui desapareguda. Aquesta iniciativa s'inscriu dins el moviment de recuperació de la memòria de l'Art Nouveau, un moviment important des de fa uns anys a la regió brussel·lesa.
"Victor Horta - Un món perdut", que es podrà visitar fins al 31 de desembre de 2011, compleix les expectatives: les peces, els treballs i les filmacions que s'hi presenten són senzillament extraordinaris. L'exposició s'estructura entorn de tres temes: els projectes que mai no es van arribar a realitzar (com el Pavelló del Congo), aquells que el destí ha fet desaparèixer (l'Innovation, per exemple) i els que ha destruït l'home (la Maison du Peuple n'és l'exemple més emblemàtic).
Aquests projectes desapareguts prenen vida a la Maison Autrique de diferents maneres: plànols i croquis d'Horta, impressionants vestigis (que fins i tot poden tocar-se!), reconstruccions i algunes filmacions d'època. El conjunt forma una exposició molt coherent i variada.
Exposició: Egon Schiele. Melanconia i provocació
Del 22.09.2011 al 09.01.2012
Leopold Museum, Viena
www.leopoldmuseum.org
Organitzat per Leopold Museum
Exposició: Edvard Munch, l'ull de la modernitat
Del 21.09.2011 al 09.01.2012
Centre Pompidou, Paris
www.centrepompidou.fr
Organitzat per Centre Pompidou
El Centre Pompidou presenta "Edvard Munch, l'oeil moderne" ("Edvard Munch, l'ull modern"), una col·lecció inèdita a França amb més de vuitanta pintures, trenta obres en paper, cinquanta fotografies i un a pel·lícula. Amb aquesta exposició es presenta una nova visió de l´artista noruec (1853-1944), la seva curiositat per totes les formes de representació de la seva època: la fotografia, el cinema, el teatre i la premsa il·lustrada i com aquesta curiositat per les noves tecnologies van influir profundament en la seva obra.
Exposició: Jacques Gruber i l'Art Nouveau. Un recorregut per les arts decoratives
Del 16.09.2011 al 22.01.2012
Musée de l'École de Nancy, Nancy
www.ecole-de-nancy.com
Organitzat per Musée de l'École de Nancy
Exposició: Els túnels del Recinte Històric de Sant Pau acullen una exposició fotogràfica
Del 24.09.2011 al 30.06.2012
Recinte Històric Hospital Sant Pau, Barcelona
www.santpau.es
Organitzat per Recinte Històric de Sant Pau
El Recinte Històric de Sant Pau acull una nova exposició que repassa alguns dels moments històrics més importants de la construcció del conjunt modernista i també de les tasques de rehabilitació que s´hi desenvolupen en l´actualitat. L´exposició es pot visitar mitjançant els itineraris guiats "Sant Pau en obres", que es realitzen tots els matins de dilluns a diumenge.
El recull d´instantànies comprèn una selecció de fotografies històriques i diverses reproduccions dels plànols originals que va fer a mà Domènech i Montaner, a principis del segle XX. D´aquesta manera, els visitants poden fer-se una idea de la quantitat d´estudis i proves que va fer l´arquitecte per dissenyar els edificis del Recinte i els elements ornamentals que han fet de Sant Pau una referència mundial del Modernisme.
Les fotografies permeten copsar els canvis que ha experimentat el Recinte al llarg dels anys i com ha anat variant, també, la fesomia de la ciutat, especialment dels barris del Guinardó i la Sagrada Família.
La part final de l´exposició se centra en l´evolució dels treballs de rehabilitació. Entre altres aspectes s´exposen els canvis que han experimentat els dos pavellons que ja estan completament rehabilitats, Santa Apol·lònia i Sant Jordi. També es poden veure de prop algunes reproduccions dels elements decoratius més importants de Sant Pau a escala real: florons, dosserets, pinacles i teules de ceràmica vidriada. A més, diversos plafons informatius expliquen la laboriosa feina que realitzen els artesans de Sant Pau per restaurar totes aquestes peces de pedra i ceràmica, juntament amb els vitralls i els mosaics.
El Projecte Internacional de Sant Pau
Els treballs de rehabilitació permetran recuperar el valor artístic i patrimonial de Sant Pau, obrir-lo a la ciutat i preparar-lo per esdevenir un centre de coneixement de referència a escala global, des d´on diverses institucions internacionals, nacionals i locals treballaran conjuntament per donar resposta als reptes del segle XXI. L´educació, la salut i la sostenibilitat seran els principals àmbits d´actuació, amb un espai geogràfic com a àrea de referència preferent, la Mediterrània.
Les obres de rehabilitació del Recinte Històric de Sant Pau tenen un pressupost de 105 M?, que es financen principalment amb aportacions del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2007-2013, l´Estat, la Generalitat, les administracions locals i la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Ampliació de l´itinerari de les visites guiades
L´exposició fotogràfica forma part de l´itinerari de visites guiades "Sant Pau en obres", inclòs en la Ruta del Modernisme de Barcelona que organitza l´Institut del Paisatge Urbà de l´Ajuntament de Barcelona.
Les visites guiades comencen al Pavelló de Sant Jordi, que ha completat la seva rehabilitació. Des de finals de juliol els visitants també poden passejar per una part del quilòmetre de túnels on ara està ubicada la nova exposició.
Gràcies a l´obertura d´aquest nou circuit turístic, els visitants també fan un petit passeig per la rambla central del Recinte, des d´on poden comprovar com avancen els treballs de rehabilitació del Pavelló Central (antics quiròfans) i del Pavelló de l´Administració, l´edifici més important del conjunt arquitectònic de Domènech i Montaner.
L´itinerari de les visites guiades es completa amb un recorregut per l´església del Recinte, el Portal de Santa Marta, l´exterior del Convent i el Pavelló de Sant Rafael, on es pot observar la seva volumetria interior original.
Per a més informació sobre els horaris i els preus consulteu: www.rutadelmodernisme.com
Exposició: Dones, catifes teixides a mà, indústria domèstica
Del 24.06.2011 al 26.08.2012
Museum of Ethnography, Budapest
www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=101&pic_id=606
Organitzat per Museum of Ethnography