El Museo Regional de Arte Moderno (MURAM) es va crear amb l'objectiu de dotar la Regió de Múrcia d'un centre consagrat al Modernisme i a l'art contemporani, amb seu a la ciutat de Cartagena. Aquest museu, inaugurat el 29 d'abril de 2009, s'ubica en ple casc antic de la ciutat i ocupa un dels edificis emblemàtics de la Cartagena de principis del segle XX: el Palau Aguirre. A més, disposa d'un edifici annex rehabilitat i adaptat per incrementar la superfície expositiva, quedant-ne exemptes la planta baixa i la planta noble del palau, que també es poden visitar.
Cartagena és l'enclavament principal de la Regió de Múrcia en termes d'arquitectura eclèctica i modernista, i una de les ciutats d'Espanya que concentra gran nombre d'edificis d'aquest estil. Gràcies al fet que la burgesia industrial i minera va intensificar a Cartagena la seva activitat en el darrer terç del segle XIX i que va caldre reconstruir la ciutat a causa dels bombardeigs de la Revolució Cantonal (1873), va haver-hi un auge d'aquesta arquitectura i es va poder regenerar un paisatge urbà pròsper, homogeni i molt característic. Les anteriors transformacions de Cartagena depenien exclusivament de la seva condició de base marítima i militar, mentre que en aquesta ocasió, la ciutat va experimentar una renovació urbana supeditada als canvis socials i a les innovacions estètiques de l'època, que li van conferir el seu caràcter definitiu.
L'any 1899, Camilo Aguirre, empresari adinerat de la mineria, va encarregar el projecte del palau familiar al conegut arquitecte català Víctor Beltrí i Roqueta, que va concloure l'obra l'any 1901. L'exterior de l'edifici, adornat motius decoratius d'inspiració modernista, incorpora els estils que estaven de moda aleshores a París i Barcelona. Amb la seva exquisida decoració, detallisme i color, l'edifici pretén manifestar explícitament l'esplendor de la nova classe industrial de Cartagena. A la confluència d'ambdues façanes s'erigeix una torre angular presidida per un mirador i coronada amb una cúpula elegant recoberta d'escames de ceràmica vidriada.
L'interior modernista, un dels pocs que es poden visitar a Cartagena, ofereix al visitant una oportunitat excel·lent per traslladar-se a l'ambient de l'època. Un vestíbul eclèctic amb terra i sòcol de marbre blanc serveix d'accés a la casa. La porta principal és un disseny preciós de fusta i coure de la casa madrilenya Amaré. Les portes d'accés i les finestres del pati estan adornades amb vidres de gran qualitat, gravats a l'àcid amb magnífics motius modernistes, a l'igual de les baranes. L'accés a la planta noble és a través d'una escala imperial de marbre d'estil eclèctic i amb barana de bronze. La planta noble acull el despatx, el menjador victorià, la capella neogòtica i la sala de ball neorococó adornada amb una pintura de Cecili Pla i Gallardo, L'al·legoria de la primavera.
Al final del recorregut expositiu, uns documents audiovisuals ens expliquen la història de l'edifici i dels seus habitants, ens situen en el context de l'època i ens conviden a visitar els altres edificis monumentals de Cartagena. Des d'aquí surt cada setmana un itinerari guiat pels diferents edificis modernistes de la ciutat, amb canvis periòdics de temàtica i recorregut. Aquesta ruta permet conèixer no només l'arquitectura pròpia del Modernisme a Cartagena, sinó també els molts aspectes culturals i sociològics que ajuden el visitant a sentir-se immers en l'època evocada.
Tot i la seva curta trajectòria, aquesta institució ja ha acollit importants exposicions temporals, com "El llegat de González Moreno", "Dibuixos de Párraga", "L'aventura modernista a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya" o "L'era de Rodin". El Museo Regional de Arte Moderno també ofereix tallers, cursos d'aprofundiment i diverses activitats formatives per difondre l'art modernista i contemporani entre tota mena de públic.