L'Hotel Espanya és un dels establiments hotelers més antics de la ciutat. La primera notícia documental de l'hotel data de 1858.
El gener de 1898, Miquel Salvadó, propietari de l'hotel en aquell moment, va encarregar-ne la decoració a l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que la va finalitzar el 1903. Per a la reforma de l'hotel, Domènech i Montaner va comptar amb la col·laboració de dos grans mestres de les arts plàstiques de l'època: l'escultor Eusebi Arnau i el pintor Ramon Casas. Eusebi Arnau és l'escultor de l'esplèndida llar de foc de l'antic menjador dels hostes i Ramon Casas és el responsable dels esgrafiats marins del menjador interior, conegut com el Saló de les Sirenes. El primer que crida l'atenció d'aquest menjador és el mural pintat amb motius marins: sirenes (amb cames), peixos del Mediterrani, etc., tot plegat sobre un fons d'onades en relleu. El 1904 la decoració va merèixer el Premi d'Arquitectura i Decoració en la categoria d'establiments comercials que convocava cada any l'Ajuntament de Barcelona. L'Hotel Espanya representa una joia del Modernisme de Barcelona.
El Grup Cadarso, propietari de l'hotel, en va encarregar l'any 2010 una rehabilitació profunda als arquitectes Carlos Bassó i Tote Moreno, conjuntament amb la interiorista Mercè Borrell, que va compaginar la modernització de l'establiment amb un respecte absolut als espais i elements modernistes. El resultat de la reforma fou un nou Hotel Espaya de 83 habitacions amb el Restaurant Fonda Espanya, dirigit pel reconegut cuiner basc Martín Berasategui i basat en una cuina tradicional a un preu moderat.